Znane są ludzkości już od tysięcy lat, wiele z nich jest cichych, subtelnych i można je dodać niemal do wszystkiego, tak samo jak można zatruć samą broń. Są główną bronią trucicieli i wielu z nich wytwarza trucizny na własną rękę. Jest to jednak miecz obosieczny, gdyż osoba bez wyszkolenia, bądź przez zwykłą nieostrożność alchemik/truciciel może się sam zatruć, ponieważ niektóre trucizny mogą przenikać przez skórę.
Poniższa lista jest subiektywna i nic nie stoi na przeszkodzie byście wymyślali własne mieszanki/trucizny. Pamiętajcie, jednak że czasem wasza trucizna może przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.
Arszenik
Znany jest już od wieków i jest najczęstszą trucizną używaną do zatruwania napojów czy jedzenia, gdyż jest bezsmakowy i bezzapachowy, najczęściej stosowany jako trutka na szczury więc jest też łatwo dostępny. Jednak przyjmowanie arszeniku w małych ilościach przez określony czas, może uodpornić na tą truciznę.
Szalej jadowity
Znany również pod nazwą cykuta. Roślina ta jest silnie trująca i nie trzeba wiele by doszło do ostrego zatrucia. Z racji tego, że pierwsze stadium zatrucia przypominają objawami upojenie alkoholowe najczęściej jest podawany do drinków lub wina. Trucizna nie zabija od razu, najpierw pojawia się upojenie alkoholowe, drgawki, osłabienie, aż do utraty przytomności i śmierci.
Bieluń
Ta roślina nie do końca służy jako śmiertelna trucizna, niemniej jednak może zabić. Jednak w większym stopniu stosowana jest jako narkotyk. Skuteczna jeśli chcemy się kogoś pozbyć na określony czas, ofiara z czasem będzie zdezorientowana i będzie doświadczać omamów wzrokowych oraz słuchowych, będzie również widoczne, że osoba jest „naćpana” poprzez rozszerzone źrenice. Należy jednak zachować ostrożność jeśli nie chcemy ofiary zabić.
Tojad
Ta roślina znajdzie zastosowanie wśród zwolenników zatrutych broni, ostrze bądź grot strzały wystarczy natrzeć startą rośliną by broń była śmiertelna nawet przy zwykłym zadrapaniu, należy jednak zachować ostrożność podczas szykowania trucizny, gdyż może ona wnikać również przez skórę.
Cyjanek – To trucizna o szybkim działaniu, która zabija w kilka minut jeśli ofiara nie otrzyma odtrutki, przez trucicieli stosowana najczęściej wtedy gdy ofiara jest sama, żeby nie ściągać na siebie niczyich podejrzeń, a także, by upewnić się, że nikt jej nie pomoże
Kurara
Używana do zatruwania strzał i innych broni dystansowych. Działa zwiotczająco na mięśnie co prowadzi do uduszenia się ofiary. Jest nieszkodliwa w przypadku połknięcia, dlatego korzysta się z niej tylko do zatruwania broni.
Strychnina
Trucizna pozyskiwana z nasion rośliny kulczyby wronie oko, ofiara potraktowana tą trucizną umiera w konwulsjach poprzez skurcze mięśniowe, ofiara często pozostaje przytomna, aż do końca tracąc kilkukrotnie na krótką chwilę przytomność, swoje ostatnie chwilę spędza w potężnych bólach, więc truciciele używają tej trucizny często w celu przekazania wiadomości tuż przed śmiercią.
Celowo nie podajemy tutaj trucizn zawartych w grzybach, jadach węży, skorpionów itp. Gdyż każdy trucizna każdego z gatunków może się różnić w działaniu. Jednak będąc trucicielem możecie użyć każdej trucizny, jaka wam przyjdzie do głowy, pod warunkiem, że ją stosownie opiszecie.